T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / SOMA - Atatürk İlkokulu

SORUMLULUK

27-09-2022








SORUMLULUK

Kişinin yapmak için üzerine aldığı, gerçekleştirmek zorunda olduğu bir iş hakkında kendisine ve başkalarına karşı hesap vermek durumunda olmasına sorumluluk deniyor. Toplumsal denetimi sağlaması adına geliştirilmesi gereken değerlerin başında sorumluluk geliyor. Kişilerde sorumluluk bilincinin gelişmesi, toplumsal hayatın işleyişinde görünür bir düzen sağlanması adına oldukça önemli. Sorumluluk sahibi bireylerden oluşan toplumlarda sosyal düzenin sağlanması ve kişilerin huzur içinde yaşamaları kolaylaşıyor.

Sorumluluk almak, yalnızca bir çocuğun değil, yaptığı seçimlerle onun etkileşimde olduğu tüm bireylerin de etkileneceği ile ilgili bir olgu. Bu açıdan çocuklarda sorumluluk bilincinin geliştirilmesi, yetişkin bir birey olduklarında kendilerini gerçekleştirmeleri ve sağlıklı ilişkiler kurarak toplumda kendilerine yer bulabilmeleri için onlara verilebilecek büyük bir fırsat. Kendi potansiyellerine ulaşmaları, karar verme ve tüm sonuçları göze alarak harekete geçebilme cesaretini kazanmaları, çocukların doğru sorumluluk değeri geliştirmeleri ile mümkün oluyor.

Çocuğa sorumluluk duygusunu öğretmenin en etkili yolu ona bu konuda doğru bir model olmak. Çevresinde sorumluluk sahibi yetişkinlerin davranışlarını gözlemleyen çocuklar, sosyal öğrenme yoluyla bu kazanımı daha kolay elde ediyor. Bunun yanında, çeşitli görevler ve etkinliklerle de çocuklarda sorumluluk geliştirmek ve bu tutumun kalıcı olmasını sağlamak mümkün.

Çocuklara sorumluluk kazandırmak için her ne görev verilirse verilsin, yapılması gereken ilk şey, onlarla konuşarak kendisinden ne beklendiğini ve bu davranışın onlara neler kazandıracağını anlatmak. Kendisine verilecek sorumluluk ödevinin seçiminde karar verirken çocuğun sürece dahil edilmesi, etkinliğe olan ilgisini ve isteğini artırıyor.

Yerine getirdikleri her olumlu davranış için doğru geri bildirimlerde bulunmak, davranışın pekiştirilmesini ve istemli hareketler olarak kişiliğe yerleşmesini beraberinde getiriyor. Çocuk sorumluluklarını yerine getirmekte zorlandığında ise işi üstlenerek elinden almak yerine yol göstererek nasıl yapacağını anlatmak, kendisine olan güven ve inancını koruması adına da önem taşıyor.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.09.2022 - Güncelleme: 27.09.2022 12:26 - Görüntülenme: 103
  Beğen | 0  kişi beğendi